HİNT ALT KITASI ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
HAKAMER
İcadiye Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi No: 161 Kat 2 Daire 3 Bağlarbaşı - Üsküdar / İSTANBUL
İletişim Numarası: +90 216 391 90 92, E-Mail: iletisim@hakamer.org.tr
Website: https://www.hakamer.org.tr
HİNT ALT KITASI ARAŞTIRMALARI MERKEZİ’NİN KURULUŞ GAYESİ
Hint Alt Kıtası tarih boyunca insanlığın önemli bir yerleşim yeri olmuş ve içinden çok sayıda medeniyet çıkmıştır. İslami kaynaklardan bir kısmına göre ise zaten Hint Alt Kıtası ilk insan olan Hz. Âdem’in ilk yaşam alanıdır. Seylan adasında onun yaşadığına inanılan bir yerin bulunuyor olması alt kıtanın insanlık için ana yerleşim yerlerinden birisi olduğunu göstermesi bakımından çok önemlidir. Tarihin ileri zamanlarında Hint Alt Kıtası’na göç eden pek çok kavim sebebiyle bölge çok uluslu, çok dilli ve çok kültürlü bir yapıya bürünmüştür. Sanskritçe’nin Hint-Avrupa dil ailesi içinde olması Avrupa’nın bölge ile ilişkili kökeni konusunda da bir fikir vermektedir. Belki de bu yönü Hint Alt Kıtasını diğer yerlerden farklı kılan en önemli üstünlüğü ve ayrıcalığıdır.
Günümüzde çok geniş bir nüfusun yaşadığı ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilim ve hikmet diyarı Hint Alt Kıtası veya eski adıyla Hindustan, Anadolu insanı için de çok önemlidir. Bugün varlığı ile iftihar ettiğimiz Anadolu irfanının kaynağı Orta Asya, Horasan ve Mâverâünnehir ise Hint Alt Kıtası’nın ilim, kültür, sanat ve medeniyetinde de aynı coğrafyanın mayası ve izleri vardır. Ayrıca Türkler Hint Alt Kıtası’nda milattan önce bağımsız devletler kurdukları gibi İslam sonrasında da takriben 900 yıla yakın hüküm süren ve bölgenin gelişimine katkı sunan devletler kurmuşlardır. Bu durum Hint Alt Kıtası’nda yaşayan insanlar ile Anadolu insanı arasında kopmaz bir bağ meydana getirmiş, bu bağ Osmanlı’nın son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ayrı bir mahiyet kazanmıştır. Zira Hintli kardeşlerimiz o zor günlerinde neleri varsa bizimle paylaşmışlar hatta bazıları ellerinde ve avuçlarında ne varsa hepsini Anadolu’ya göndermişlerdir. Ceketini satarak yol parası yapan ve Anadolu’ya gelerek Kurtuluş Savaşına destek verenler nasıl unutulabilir. Hatta bu konuda din ayrımı da güdülmemiş, çok sayıda Hindu ve diğer din mensubu da müslüman Hintliler ile birlikte benzer fedakarlıklar yapmışlardır. Anadolu’nun ve Hint Alt Kıtası’nın mayasında olan vefa borcu hassasiyeti iki coğrafyayı birbiri ile kenetleyen en temel dürtülerdendir. Bu merkezin hikayesi işte tam da burada başlamaktadır.
Hint Alt Kıtası üzerine araştırmalar yapma ve ortak projeler geliştirerek her iki coğrafyanın ilim ve fikir adamlarını bir araya getirmek için bir müessese kurma düşüncesini uzun zamandır dillendiren bölge uzmanı Prof. Dr. Abdulhamit BİRIŞIK’ın 2020 yılında başlattığı girişim meyvesini vermiş ve merkez bu düşünceyi destekleyen yol arkadaşlarının maddi ve manevi desteği ile hayat bulmuştur. Merkez resmi olarak Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın bir alt kuruluşu olarak Vakıf Yönetim Kurulu tarafından 21 Haziran 2023 tarihli karar ile kurulmuştur.
Kısa adı HAKAMER olan merkez için çalışma yeri olarak çok sayıda üniversitenin faaliyet gösterdiği Altunizâde/Bağlarbaşı (Üsküdar) semti belirlenmiştir. Böylece HAKAMER’in idâre merkezi İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM), Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Medeniyet Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi, Üsküdar Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kültür Merkezi ile 3-5 dakikalık bir yürüme mesafesine konumlanmıştır. Üsküdar’da bulunan İSAR, İLEM, İLADER, ÜSEV gibi çok sayıda vakıf ve araştırma merkezi de yine araştırma merkezimize 5-10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Merkezin ulaşım ağlarına da bağlantısı olan bu konumu faaliyetleri daha etkin yapmayı sağlayacağı gibi işbirliklerini de artıracak ve bilimsel etkinlikler için kolaylaştırıcı bir neden olacaktır.